- Vanaf €50,- gratis verzending.
- Voor 12:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Franse gratin met boeren twist
Franse gratin – een klassieker uit de oven
De Franse gratin is een echte klassieker die zijn oorsprong vindt in de landelijke keukens van Frankrijk. Het woord gratin verwijst naar de goudbruine, licht krokante korst die ontstaat wanneer de schotel in de oven wordt gebakken. Vaak gaat het om aardappelschijfjes, overgoten met room en melk, rijkelijk bestrooid met kaas, maar er bestaan talloze variaties met groenten, vis of vlees.
Wat een gratin zo geliefd maakt, is de eenvoudige bereiding gecombineerd met een rijke, volle smaak. De dunne plakjes aardappel nemen tijdens het garen alle smaken van de room, kruiden en kaas op, waardoor er een smeuïge binnenkant ontstaat die prachtig contrasteert met de krokante bovenlaag. Het is een gerecht dat net zo goed bij een feestelijk diner past als bij een doordeweekse maaltijd.
Bon apetit!

Ingrediënten:
Voor 2/3 personen:
- 500 g vastkokende aardappelen
- 150 g gedroogde worst naar eigen smaak (in plakjes)
- 1 rode ui (in ringen)
- 150 g prei (in ringen)
- 200 ml kookroom of crème fraîche
- 100 g geraspte pittige kaas (bijv. Gruyère of oude kaas)
- 1 el mosterd
- 1 el olijfolie of boter
- Peper en zout naar smaak
- Optioneel: beetje rozemarijn of tijm
Bereiding:
- Aardappels koken: Schil de aardappelen en kook ze in plakjes 8 minuten voor. Giet af.
- Groente & worst bakken: Verhit wat olie/boter in een pan en bak de ui en prei kort aan. Voeg de plakjes gedroogde worst toe en bak 2 minuten mee zodat de smaken loskomen.
- Saus maken: Meng de kookroom met mosterd, peper, zout en eventueel kruiden.
- Ovenschaal vullen: Vet een ovenschaal in. Leg een laag aardappel, dan een laag worst/groente, beetje saus, en herhaal tot alles op is. Eindig met aardappel en bestrooi met kaas en dunne plakjes worst.
- Oven: Zet 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C, tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
- Serveren: Lekker met een frisse salade ernaast.
- Eet smakelijk!
Tips:
🧀 Kaastip
Gebruik een goed smeltende kaas, zoals Gruyère, Comté of Emmental, voor die authentieke Franse smaak en een mooie korst.
💡 Serveer-tip
Een Franse gratin smaakt heerlijk als bijgerecht bij een stuk gegrild vlees of vis. Combineer met een frisse salade om het geheel in balans te brengen.
🌱 Variatietip
Vervang een deel van de aardappelen eens door courgette of pompoen voor een lichtere, kleurrijke versie.
-
Fuet pikant. 🌶️
€ 3,75Spaanse fuet met een pittige bite. Ben jij…
-
Kaas met tuinkruiden.
€ 3,75Fris, kruidig & heerlijk romig. Breng de smaak…
-
Kaas oude borrelaar.
€ 3,75De perfecte oude kaas voor de echte bourgondiër.…
-
Fuet met blauwe kaas.
€ 3,75Romige Franse finesse ontmoet Spaanse traditie. Ontdek de…